Play-in Verbroedering De Noorderkempen
Reeds meer dan 75 jaar nemen de muzikanten van Vermaak na Arbeid elk jaar deel aan de ‘Play-in Verbroedering De Noorderkempen’. Deze verbroedering werd boven de doopvont gehouden op 14 december 1947 en bestond uit acht muziekverenigingen. Afgevaardigd op de eerste vergadering waren bestuursleden van de Koninklijke Fanfare Het Werk der Toekomst uit Beerse, de Koninklijke Fanfare Sint-Willibrordus uit Merksplas, de Koninklijke Harmonie De Kunstvrienden uit Merksplas, de Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid uit Rijkevorsel, de Koninklijke Harmonie Broederband uit Rijkevorsel, de Koninklijke Brassband Condor uit Sint-Jozef Rijkevorsel, de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden uit Vosselaar en de Koninklijke Brassband Sint-Jan Baptist uit Wortel. De drang naar meer muzikale activiteiten en evenementen moet net na het einde van de Tweede Wereldoorlog erg groot zijn geweest.
Het doel van deze verbroedering werd destijds in het eerste verslag als volgt verwoord: “De verbroedering stelt zich tot taak de culturele band der leden onderling toe te halen en de kunstzin en kunst van hare leden door muzikale ontplooiingen te ontwikkelen.”
Er werd een beurtrol opgesteld tussen de muziekverenigingen voor de inrichting van ‘verbroederingsfeesten’. De eerste verbroedering werd ingericht door de Koninklijke Brassband Condor en vond plaats op 17 mei 1948 in Sint-Jozef Rijkevorsel. Elke muziekvereniging was verplicht om minstens tweemaal per jaar deel te nemen en er een concert te spelen. In de jaren en decennia die volgden verlieten een aantal muziekverenigingen de verbroedering. In januari 1970 bestond ze nog slechts uit drie muziekverenigingen: Sint-Willibrordus uit Merksplas, Vermaak na Arbeid uit Rijkevorsel en Sint-Jan Baptist uit Wortel. Gelukkig werden er drie nieuwe muziekverenigingen bereid gevonden om zich aan te sluiten en de verbroedering te verzekeren van haar voortbestaan: de Fanfare Sint-Lucia uit Loenhout, de Brassband Sinte-Rosalia uit Meer en de Fanfare Sancta Cecilia uit Meerle.
Het doel van deze verbroedering werd bijgesteld: “Door regelmatige samenkomsten de gezonde Kempische geaardheid, steunend op gemoedelijkheid, onderlinge verstandhouding en wederzijds dienstbetoon aangepast aan moderne normen, te behouden en uit te breiden tot zes muziekverenigingen die in dezelfde geest willen samenwerken.”
In de jaren die volgden werd de formule van deze verbroedering omgedoopt tot een play-in – studiedag – waarbij de insteek ongewijzigd bleef: een beurtrol waarbij elk jaar een andere muziekvereniging instaat voor de inrichting, maar in plaats van ‘concerten te spelen tijdens de verbroederingen’, werd voor de play-in voortaan een externe dirigent aangetrokken. Net als in het begin bestaat de ‘Play-in Verbroedering De Noorderkempen’ ook vandaag uit acht muziekverenigingen: Sinte-Catharina uit Hoogstraten, Sint-Lucia uit Loenhout, Sinte-Rosalia uit Meer, Sancta Cecilia uit Meerle, Sint-Willibrordus uit Merksplas, De Marckezonen uit Minderhout, Vermaak na Arbeid uit Rijkevorsel en Sint-Jan Baptist uit Wortel. Elk jaar opnieuw komen 50 tot 100 muzikanten van deze muziekverenigingen samen om onder leiding van een externe dirigent een hele dag nieuwe muziekwerken in te studeren – repeteren – en deze ’s avonds als het play-inorkest uit te voeren tijdens een slotconcert.